Meld je afwezigheid tijdens de vakantie aan de politie

12/07/2017 - Sinds kort kan je heel eenvoudig jouw afwezigheid melden aan de lokale politie via de website van Police-on-web.

Ga je er straks ook even tussenuit en blijft jouw woning alleen achter?

 

Doe een aanvraag voor vakantietoezicht op je woning bij de lokale politie.

 

 

Als inwoner van een stad of gemeente kan je gratis beroep doen op de politie voor vakantietoezicht tijdens een afwezigheid. Indien mogelijk raden wij ook aan familie of buren op de hoogte te brengen van je afwezigheid.


Om vakantietoezicht aan te vragen moet je een aanvraagformulier ‘vakantietoezicht’ invullen dat je kan verkrijgen bij het dichtstbijzijnde politiesecretariaat. Bezorg dit formulier een week op voorhand via de post, per fax of breng het even binnen (uit veiligheidsoverweging kan dit niet toegestuurd worden via e-mail). Je kan vakantietoezicht voortaan ook online aanvragen. Surf naar www.police-on-web.be en volg de instructies.

 

 

6 andere TO-DO’s voor je veilig op vakantie vertrekt:

 

 1. Sluit je deuren en vensters degelijk af en controleer alle mogelijke toegangen naar je woning zoals een keldergat. Bij een huurwoning is het te overwegen om de sloten te vervangen. Dan weet je wie er allemaal een sleutel heeft van je woning.
   
 2. Vliegenramen houden enkel vliegen en muggen buiten maar geen inbrekers. Sluit dus zeker de ramen. Ook een openstaand kantelraampje kan makkelijk geforceerd worden.
   
 3. Zorg ervoor dat het tuinhuis afgesloten is. Hier staan meestal nuttige dingen voor een inbreker om zijn slag te slaan.
   
 4. Laat je huis niet achter met de indruk dat het onbewoond is. Nuttige voorbeelden:
  • Spreek geen boodschap in op je antwoordapparaat dat je afwezig bent of laat geen briefjes achter voor de bakker.
  • Vermijd dat de rolluiken de hele dag naar beneden zijn of dat de gordijnen overdag toe blijven.
  • Vraag dat iemand je brievenbus regelmatig leegmaakt of vraag bij de post om je briefwisseling een tijdje bij te houden.
  • Plaats een timer op je lichtinstallaties (deze apparaten worden in de meeste doe-het-zelfzaken verkocht).
  • Bij een lange afwezigheid kan het ook nuttig zijn om iemand het gras te laten maaien. Wanneer het gras abnormaal lang is, kan dit een signaal van afwezigheid zijn.
  • Laat eventueel wat speelgoed nonchalant rondslingeren, dit geeft een bewoonde indruk. Geen te duur speelgoed uiteraard, want de kans bestaat dat dit meegenomen wordt.
    
 5. Breng juwelen en waardevolle voorwerpen voor bewaring naar een bankkluis. Aan te raden is om alle waardevolle voorwerpen te merken door een code. De identificatie zal ingeval van een diefstal veel eenvoudiger verlopen. Noteer het merk, de serienummers en alle bijzonderheden van uw waardevolle voorwerpen. Maak er eventueel een foto van.
   
 6. Op vakantie: Laat geen waardevolle voorwerpen onbeheerd achter, probeer je cashgeld te verdelen tussen de reisgenoten en bewaar geld en betaalkaarten gescheiden. Word je toch het slachtoffer van een diefstal, doe dan steeds ter plaatse een aangifte en hernieuw je aangifte bij je terugkeer in België.

Geniet van jouw welverdiende vakantie!

 

#samenvooreenveiligergevoel #feelsafeagain

 

 

Bron: http://www.lokalepolitie.be/5381/Veilig%20op%20vakantie.html

Samen een

veiliger gevoel creëren?

Wij helpen je graag met onze expertise.